ورق گالوانیزه، از نمونه ورق هایی است که در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارد از جمله کاربرد ورق گالوانیزه در ساختمان سازی. رطوبت برای سازه های فولادی یک تهدید بزرگ است. فلز، مقاومت بالایی در برابر صدمات و آسیب های مختلف مانند؛ طوفان، باران، آتش سوزی و سیل دارد. اما در صورتی که پوشش دهی آنها مناسب نباشد در مدت طولانی رطوبت جذب آن شده و باعث زنگ زدگی آنها می شود.
ورق گالوانیزه پوشش خاصی از خود دارد که باعث می شود دچار زنگ خوردگی نشود. این ویژگی از ورق گالوانیزه باعث شده تا آن محبوبیت زیادی داشته و بسیار پرفروش باشد. ورق گالوانیزه، مزایا و کاربرد و ساختار دیگری نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره می شود. فولاد و آهن جز عناصر ضد زنگ می باشند. ورق گالوانیزه، یکی از روش های محافظت از سازه های فولادی می باشد.
ویژگی های ورق گالوانیزه
در واقع این روش جز بهترین روش هایی است که در محافظت از سازه های فولادی استفاده میشود. ورق گالوانیزه در نتیجه پوشش دهی ورق فولادی با فلز روی تولید میشود. در صورت یا شکسته شدن فلز روی، این ورق دچار زنگ زدگی نمی شود.
استفاده از ورق گالوانیزه به دلایل مختلفی بسیار اقتصادی و مقرون به صرفه می باشد. وسعت کاربرد ورق گالوانیزه بسیار زیاد است و در تمامی مکان ها می توان آن را یافت. ورق های گالوانیزه دارای ویژگی های منحصر به فرد زیادی هستند. از جمله ویژگی های خاص این محصول موارد زیر می باشد:
- نسبت به سایر ورق های مقاوم در برابر زنگ زدگی هزینه تولید بسیار ارزانی دارد
- آسان بودن مراحل جوشکاری این محصول
- هزینه بسیار پایین در نگهداری و تعمیر این محصول
- داشتن ظاهر و جلوه بسیار زیبا و براق
- فرم گیری بسیار آسان این ورق در تمامی مواقع
از مهمترین ویژگی های گالوانیزه به مقاومت بسیار بالا در برابر زنگ زدگی اشاره می شود. شکل دیگر کاربرد ورق گالوانیزه در ساختمان در کابینت آشپزخانه و کانال های تهویه هوا می باشد. البته کاربردهای بیشتری از این محصول دیده می شود که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
این محصول قابل استفاده در ساخت بدنه سالن های بزرگ و همچنین سقف ها می باشد. علاوه بر آن برای ساخت یخچال، ماشین لباسشویی و آشپزخانه کاربرد دارد. در ساخت انواع لوله، محصولات فولادی و پروفیل استفاده می شود. همچنین در جهت تولید تابلو های صنعتی کاربرد دارد. در تولید ورق گالوانیزه، یک عملیات گالوانیزاسیون و یا آبکاری روی این ورق انجام می شود.
در نهایت فرایند گالوانیزه کردن ورق باعث تولید محصولات با ظاهر، ماندگاری و ضخامت مختلف می شود. تمامی محصولات فلزی از دو طریق در برابر زنگ زدگی مقاوم می شوند. پوشانندگی محصولات فلزی در هر دو روش با استفاده از فلز روی می باشد. اما در نهایت محصول متفاوتی ارائه می شود. روش اول روش حرارتی است که آهن یا فولاد در مخزن مذاب فلز روی به منظور پوشش دهی فرو برده میشود.
این روش از گالوانیزه کردن با روش غوطه وری گرم میباشد. پس از غوطه ور شدن فولاد در فلز روی ذوب شده و خنک شدن آن فولاد و روی به یکدیگر می چسبند و یک پوشش محافظتی بر روی فولاد ایجاد می کند. این حالت در نهایت باعث اقتصادی بودن، پایداری و دوام بالا فولاد گالوانیزه برای محافظت از سازه های فولادی در برابر زنگ زدگی باشد.
کاربرد ورق گالوانیزه در ساختمان
این روش از گالوانیزه کردن فولاد جزو روش های قدیمی و پرکاربرد در برابر زنگ زدن فلز می باشد. قرار گرفتن لایه محافظ بر روی فولاد باعث حفاظت آن میشود و همین امر کاربرد ورق گالوانیزه در ساختمان سازی را مهم کرده است.
ضخامت روی در جهت محافظت از فولاد برای جلوگیری از زنگ زدگی تاثیرات بسزایی را به همراه دارد. این لایه محافظ که شکل گرفته دارای دو ویژگی مهم است. در فرایند گالوانیزه کردن ورق از چند تعداد لایه محافظ استفاده می شود. روش حرارتی گالوانیزه کردن برای فلزات قرار گیرنده در معرض مواد اسیدی کاربردی نمی باشد. برای این مشکل جایگزین بهتر فولاد ضد زنگ می باشد.
ضخامت پوشش دهی در روش الکترو گالوانیزه بسیار کمتر از روش گالوانیزه حرارتی می باشد. در روش گالوانیزه حرارتی رنگ آمیزی تا حدودی دشوار است و آن هم به دلیل ضخیم بودن لایه روی می باشد. اما گالوانیزه آبکاری ورق های تولید شده با ظاهر زیبا و براقی دارد و مراحل رنگ کردن آن آسان تر است. چند نمونه از مشخصات فولاد گالوانیزه بدین شکل میباشد: پوشش روی از رسیدن موادی که باعث زنگ زدگی به فولاد زیر و آهن می شود، جلوگیری می کند و همچنین فولاد پوشش داده شده دارای مقاومت و عمر بیشتری می شود.
استفاده از ورق فولادی و گالوانیزه در ساختمان
فولاد های گالوانیزه
در صورت آسیب رسیدن به پوشش روی، فولاد ضد زنگ می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای ورق گالوانیزه باشد. ورق گالوانیزه به زمان زیادی نیاز دارد تا از بین برود یا فرسوده شود. به طور معمول مدت دوام ورق های گالوانیزه ۲۰ تا ۳۰ سال می باشد.
در صورت دور بودن از باران و خشکی مداوم آن قابلیت سالم ماندن همیشگی را دارد. این فولاد با هر روشی که تولید می شود عمر طولانی دارد. اما ورق گالوانیزه ای که برای فضای باز استفاده می شود می بایست با روش گالوانیزه حرارتی تولید شود که در محیط های مختلف به طور معمول ۷۰ سال دوام دارد. برای افزایش دادن دوام و عمر ورق گالوانیزه در محیط های که شرایط زنگ زدگی بسیار بالا است، روش رنگ کردن می تواند روش مناسبی برای محافظت بیشتر ورق باشد.
قبل از رنگ آمیزی ورق می بایست سطح آن را از آلودگی تمیز کنید و رطوبت آن را نیز بگیرید. با استفاده از دستگاه شوینده و تهویه فلزی می توان این کار را انجام داد. استفاده از ورق گالوانیزه مزایای زیادی در ساخت و ساز دارد. هزینه بسیار مناسب این ورق از دیگر مزایای آن است.
روی ذوب شده با فولاد حالت چسبندگی پیدا می کنند و در نهایت باعث تولید محصولی با دوام میشوند. روش گالوانیزه کردن نسبت به روش های دیگر جلوگیری از زنگ زدگی هزینه کمتری را شامل میشود. استفاده از این ورق به دلایلی که به تعمیر و نگهداری در مدت طولانی ندارد. این مزیت باعث میشود تا این محصول گزینه مناسبی برای پیمانکاران باشد.
روش های تولید گالوانیزه
این ورق بازرسی آسان دارد. سازه ها به صورت سالیانه می بایست بررسی شوند. این محصول بسیار آسان و بدون آزمایش قابل بررسی از طریق چشم هستند. همچنین برای آزمایش و تست آنها هزینه زیادی مصرف نمیشود. از پوشش های سخت و محافظ در بازار ورق گالوانیزه میباشد. مقاومت آن علاوه بر در زنگ زدگی، هنگام آسیب های حمل و نقلی نیز بالا میباشد. تمیز کردن این محصول نیز بسیار آسان است. فولاد گالوانیزه دارای پایداری بالا میباشد. مواد مذاب استفاده شده در تولید ورق گالوانیزه قابلیت مصرف چند باره را دارد. ورق گالوانیزه منطبق بر استانداردهای بین المللی تولید شده و دارای تطبیق پذیری و اطمینان بالا می باشد.
مرکز تولید کننده ورق های فلزی و گالوانیزه به صورت دقیق مشخصات ظاهری محصولات تولیدی را منتشر می کنند. منتشر شدن این ابعاد ورق از لحاظ مختلف مهم است. برای خریداری این ورق ها، خریدار می بایست از ابعاد مطلع باشد و با دقت بیشتری محصول مورد نظر خود را پیدا کرده و خریداری کند و در نهایت بهترین استفاده را از آن محصول داشته باشد. اینگونه مشخصات برای پیمانکاران و معماران ساختمانی نیز کاربرد دارد ورق گالوانیزه در واقع ورق پوشیده شده ای با لایه روی می باشد.
خرید و قیمت ورق گالوانیزه
تولید کنندگان ورق های فولادی در موضوع کاربرد ورق گالوانیزه در ساختمان سازی و استفاده آن آن در محیط های مرطوب به فکر محافظت و افزایش دوام این محصول افتادند. یک ایده کار آمد در رابطه با این موضوع پوشش دهی سطحی ورق برای تبدیل شدن آن به ورق گالوانیزه بوده است.
پوشش روی بر روی این ورق یک مانع مداوم ایجاد می کند و اجازه رسیدن رطوبت و اکسیژن به فولاد را نمی دهد. در نهایت واکنش پوشش روی با جو باعث محافظت از فولاد می شود. ورق گالوانیزه از مقاومت مطلوب برای جدا شدن و ترکیب پوشش با سطح فولاد برخوردار میباشد.
علاوه بر آن به دلیل داشتن سطحی براق و حالت پذیری خوب محبوب می باشند. این ورق قابلیت استفاده در محیط های مرطوب و محیط هایی که همواره با آب تماس مستقیم دارند استفاده کرد. قیمت مناسب این محصول در کنار این موارد نیز می باشد. این مورد از مواردی است که باعث شده این محصول در بین ورق های دیگر بیشترین مصرف را داشته باشد. در کنار آن ها نوع کاربرد نیز موثر در انتخاب این ورق ها می باشد.
برخی مزایای ورق گالوانیزه
از مزیت های ورق گالوانیزه می توان به مواردی مانند؛ قابلیت جوشکاری، کاهش زمان تولید، هزینه پایین تعمیر و نگهداری، کیفیت بیشتر نسبت به سایر ورق ها و قابلیت شکل پذیری بالا اشاره کرد. از دیگر کاربرد ورق های گالوانیزه، در تولید رابیتس، برق و الکترونیک، لوازم خانگی، تجهیزات فیزیکی و راه سازی میباشد. یکی از مهم ترین دلیل تفاوت ورق گالوانیزه ، تفاوت در روش ساخت آن است. ورق های تولید شده با شیوه های مختلف، دارای خصوصیات متنوع نیز میباشند و کاربرد بیشتری دارند.
این ویژگی میتواند در وجه تفاوت ظاهری ورق نیز موثر باشد. ورق تولید شده با شیوه های مختلف در نهایت جز دو دسته گالوانیزه سرد و گرم هستند. از خاصیت های زیاد این ورق میتوان در مصارف مختلفی بهره برد. مقاومت بسیار بالای این ورق در زنگ زدگی، جز خاصیت های مهم آن است.